EEN TIKKELTJE ANDERS IS HEEL NORMAAL

Voor Stichting Gilles de la Tourette bedachten en maakten wij de videocampagne ‘Een tikkeltje anders is heel normaal’. Het doel van deze campagne is het creëren van meer begrip voor kinderen met de aandoening Gilles de la Tourette.

In de campagne speelt Jelle (10) Erik in de videocampagne. Hij heeft zelf ook Tourette: “Mijn juf snapt het heel goed als ik tic. Ze geeft niet veel aandacht aan mijn tics en denkt juist heel fijn mee over hoe ze mij kan helpen. Ook mijn klasgenoten zijn heel lief en behulpzaam voor me. Soms krijg ik wel opmerkingen bij het buitenspelen of bij de korfbal, maar als ik dan uitleg wat Tourette is, dat ik er niets aan kan doen en het gewoon iets in mijn hersenen is, zijn de meeste kinderen heel behulpzaam en lief. Het kan zijn dat iemand dan nog iets erover wil vragen, maar meestal gaan we gewoon verder met spelen.”

Aandacht maakt tics erger

Madicke, de moeder van Jelle, speelt de rol van de juf in de videocampagne. Madicke is zelf ook juf op een basisschool. “De laatste tijd is er gelukkig meer aandacht in de media voor Tourette, ook door het mooie werk van Stichting Gilles de la Tourette. Maar ik merk dat er nog best veel mensen zijn, ook collega’s, voor wie het niet duidelijk is wat Tourette is of die er een vertekend beeld van hebben. Zoals met veel zaken, is kennis de sleutel om kinderen te helpen. Als je weet dat aandacht geven aan tics ze vergroot, kun je een kind helpen.”

Muziek helpt 

Erik Schurman had als kind dezelfde ervaring op school. “Ik werd vaak door mijn juf of meester gevraagd om te stoppen met mijn tics en ‘normaal’ te doen. Ik vroeg me dan af wat ze daarmee bedoelden.” In de videocampagne van Stichting Gilles de la Tourette speelt Erik zichzelf. De pianomuziek in de video is door Erik zelf gecomponeerd.

Erik, die pas sinds zijn 46e weet dat hij Gilles de la Tourette heeft, is een levend voorbeeld van hoe ‘andere’ hersenpaden kunnen leiden tot een tevreden eigen levenspad. Hij is zowel voor als achter de schermen succesvol als muzikant en Edison Award winning producer, beleeft grote successen met de Handsome Poets, is een gerenommeerde geluidsontwerper en brengt nu zijn eigen pianocomposities uit. Zo brengt de muziek hem uiteindelijk de erkenning die het schoolsysteem hem niet bracht. Hij is daarmee niet de enige muzikant: Billie Eilish vertelde onlangs bij David Letterman dat ook zij Tourette heeft. Door het bespreekbaar te maken hoopt Eilish mensen met Tourette te helpen bij hun acceptatie en hoopt ze de aandoening te normaliseren.