In de tweede klas van de basisschool begint Niels vreemde bewegingen en geluiden te maken. Ook wordt hij opstandig en lijkt hij zelfs een beetje depressief. Het was het begin van een lang en intensief medisch traject. Uiteindelijk krijgt Niels op zevenjarige leeftijd de diagnose Gilles de la Tourette, ADHD en Autisme, en vanwege een laag IQ door zuurstoftekort bij zijn geboorte komt daar later nog een verstandelijke beperking bij.
In het leven van Niels is niets vanzelfsprekend; vriendjes, school, sport, alles is één grote uitdaging. Als kind vond hij geen aansluiting bij leeftijdsgenootjes en werd hij veel gepest. Het liefst is hij dan ook omringd met gelijkgestemden die hem in zijn waarde laten, zodat hij, zoals hij zelf zegt, dan helemaal zichzelf kan zijn. Maar ook met mensen die in hem geloven, en hem stimuleren om te denken in mogelijkheden en de nadruk leggen op wat hij kan.
Op 12 juni vertrekt Niels naar Berlijn voor zijn deelname aan Special Olympics. Hij wilde deze unieke kans in eerste instantie aan zich voorbij laten gaan, want zijn reactie op een uitdaging is meestal: “Nee, dat ga ik niet doen!” Maar zijn ouders en coaches wisten hem ervan te overtuigen dat hij het kan. De omgeving heeft grote invloed op hoe we ons mentaal ontwikkelen en op de uitdagingen die we aangaan in het leven. Met negatieve ervaringen, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, kun je een negatief zelfbeeld ontwikkelen. “Ik kan het toch niet” of “ik ben niet goed genoeg”, zijn gedachten die je dan vaak kunt hebben. Het is daarom erg belangrijk hoe andere mensen over je oordelen en je beoordelen.
Jolanda, de moeder van Niels, hoopt met de aandacht voor de deelname van haar zoon aan de SO World Games in Berlijn, en met de documentaire op meer begrip van de omgeving voor mensen als haar zoon Niels, maar ook voor de ouders: “Niet alleen het leven met een diagnose kan voor zowel het kind als de ouders best zwaar zijn, maar het onbegrip van de omgeving maakt het vaak vele malen zwaarder.”