Schrijf een kort en bondig verhaal dat bij jou past zodat je het makkelijk in eigen woorden naar de kijker kan overbrengen. Het moet ook lekker bekken. Gebruik dus geen schrijftaal en lastige woorden of zinnen waar je over struikelt.
Zorg dat je van tevoren de tekst goed hebt doorgenomen en vertel je verhaal dan eerst eens aan je omgeving voordat je het voor de camera opneemt. Jouw omgeving is je graadmeter. Begrijpen ze wat je vertelt en blijft je verhaal hangen? Dan zit het met je tekst wel goed. Oefen dan eerst nog een paar keer voor de spiegel. Met je stem en gezichtsuitdrukking kun je emotie aan je verhaal toevoegen. Praat rustig en neem adempauzes.
Door een statief te gebruiken voor je camera of mobiele telefoon voorkom je trillende beelden. Wanneer je jouw verhaal aan de kijker vertelt kijk dan in de cameralens en niet naar jezelf op het scherm. Zo kijk je namelijk naar je publiek en praat je dus tegen de kijker en niet langs de kijker heen.
Plaats jezelf nooit precies in het midden van de lens maar iets uit het midden. Hierdoor zie je nog iets van de achtergrond voor een mooier plaatje en kun je eventueel tekst kwijt in beeld. Handig voor als je jouw verhaal kracht bij wil zetten met woorden of graphics.
Niets is zo vervelend als een onverstaanbare video. Oke, de video wordt dan misschien ondertiteld maar wanneer je niet te verstaan bent haakt degene die wel met geluid kijkt zonder twijfel af. Alle moeite voor niks geweest. Dus investeer in een microfoontje met windkapje als je vaker persoonlijke video’s wil maken. Luister ook goed naar je omgeving. Razen er auto’s langs, heb je pratende mensen in de buurt, of sta je bij een bouwplaats? Verander dan van omgeving.
Licht is heel belangrijk bij video. Het beste licht is gewoon daglicht. Zonder voldoende daglicht heb je kunstlicht nodig. Zorg dus bij de opnames voor voldoende daglicht of voor voldoende verlichting (tl-balken of lampen in huis) die al in de ruimte aanwezig is.
Controleer voor én tijdens het filmen of alles werkt: audio licht en camera. Wanneer je er na het filmen pas achter komt dat bijvoorbeeld het geluid niet werkt is al het werk voor niets geweest. luister dus voordat je begint even goed naar het geluid en bekijk het gehele plaatje eerst even door de lens. Een rommelig beeld oogt niet professioneel. Dus heb je iets over het hoofd gezien dan kun je het nu nog even veranderen.
Durf je niet voor de camera te staan of vind je dat je niet de juiste uitstraling hebt? Er is zelden iemand die dat wel durft of van zichzelf vindt. Door het gewoonweg vaak te doen word je er vanzelf beter in. Het is een kwestie van veel oefenen, vaak terugkijken en steeds beter worden. Het hoeft er ook niet perfect uit te zien mits het professioneel oogt, want dat is je dienst of bedrijf ook en dat wil je dus ook uitstralen!
Voor het maken van ijzersterke en doeltreffende video’s hoef je dus echt geen film- of acteerwonder te zijn. Iedereen kan het leren, dus jij ook!